Neuromusculaire Triggerpoint Therapiedé Trigger tot Herstel

BEHANDELINGEN BIJ MYOS TRIGGERPOINT THERAPIE


Neuromusculaire Therapie


Neuromusculaire therapie bestaat uit meerdere therapievormen waarbij de neuromusculaire therapeut veel kennis en aandacht heeft voor het verbeteren in de samenwerking van zenuwen, spieren en gewrichten. De therapie is gericht op pijnpunten, triggerpoints (spierknopen) te verhelpen in het bewegingsapparaat. Het doel van de therapie is in veel gevallen gericht op vermindering van de klachten door onder meer verbetering van de houding. Bij een correcte myofasciale diagnose zijn de resultaten met triggerpoint therapie; manueel/(zelf)massage/dry needling vaak zeer effectief.


Of het nu gaat om klachten opgedaan tijdens het werk of sporten, de lichamelijke gevolgen van een ongeluk (lang geleden) of ziekte, een verkeerde beweging of gewoon omdat het lichaam overbelast is geraakt. Ik inventariseer en onderzoek tijdens uw eerste bezoek het klachtenverloop en start in overleg met u een behandelplan waarbij ik afhankelijk van uw klachten de juiste werkwijze en behandelingsmogelijkheden bespreek. Zonder verwijsbriefje kunt u rechtstreeks contact met me opnemen voor een afspraak. Klik hier voor contactgegevens.


 • Triggerpoint therapie
 • Dry Needling
 • Massagetherapie
 • Myofascial Release Therapie
 • Manuele Lymfe Drainage
 • Bindweefselmassage
 • Medical Taping Concept
 • Oefentherapie


Triggerpoint Therapie


Triggerpoint Therapie wordt ingezet om myofasciale triggerpoints (MTP's) te behandelen. Een Myofasciaal Triggerpoint is een hypergeïrriteerdeplaats, gelegen in een strakke band van dwarsgestreepte spiervezels. Door de meeste mensen wordt een MTP als een 'spierknoop' herkend. Men voelt dan een zeer pijnlijke verdikking in een spier (MYO). Een MTP 'spierknoop kan pijn veroorzaken op de plaats zelf, maar ook op een totaal andere plaats in het lichaam. Spierknopen kunnen specifieke lokale pijn geven, maar kunnen ook uitstralende pijn (referred pain) veroorzaken. Men ervaart dan klachten op een andere plek in het lichaam dan waar de spierknopen actief zijn. Een zeer veel voorkomende klacht is dat men hoofdpijn heeft door triggerpoints in de diepe kleine nekspieren of spieren gelegen in de halsregio. Myofasciale triggerpoint therapie is een vorm van behandelen van pijnen, die hun oorzaak vinden in verkeerd functioneren van spieren.

Myofasciale Triggerpoints (MTP's) zijn kleine pijnlijke verkrampte stukjes, meestal midden op een spier die aanvoelen als verhardingen of 'knoopjes'.


Het zijn pijnpunten, en kunnen bijvoorbeeld migraine en hoofdpijnklachten, pijn in nek en kaak, hoge- en lage rugpijn, RSI-CANS klachten en veel pijn in billen en benen veroorzaken. 


Via een goede spierdiagnose kunnen deze pijnpunten worden opgespoord, en behandeld met neuromusculaire triggerpoint therapie.


Dry Needling 

Als erkend neuromusculair triggerpoint specialist ben ik bevoegd deze specialistische techniek toe te passen.


Wat is Dry Needling

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald in huid en spier wordt ingebracht. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van spiergerelateerde problemen en veelal veroorzaakt door triggerpoints. "Dry' wil zeggen dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald. Bij deze methode worden de triggerpoints (spierknopen) aangeprikt. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Uit hygiënisch oogpunt worden de steriele naaldjes voor dry needling éénmalig gebruikt. Het zijn dezelfde naaldjes als bij acupunctuur worden ingezet.

Dry needling gebruik ik dagelijks in mijn praktijk en is een onmisbaar behandeltool. Als erkend neuromusculair triggerpoint specialist ben ik bevoegd deze techniek toe te passen. Aangezien dry needling een vrij nieuwe behandeltechniek is in Nederland is het belangrijk dat u goed begrijpt wat deze techniek kan doen met u. Mocht u vragen hebben over deze behandeltechniek klik dan hier.

Tijdens een Dry needling behandeling


De therapeut palpeert en onderzoekt de strakke band in een spier. Indien actieve triggerpoints worden aangetroffen, wordt met het naaldje voorzichtig de triggerpoints aangeprikt. Dit geeft vaak een niet pijnlijk maar dof gevoel. Op het moment dat het naaldje de triggerpoint aanprikt reageert de spier met een Local Twitch Response, dit voelt als een elektrisch schokje. Voorzichtig behandelt de therapeut de sacromeren/spiervezels die strak staan. Des te meer Local Twitch Responses des te meer de spiervezels loslaten. Vaak geeft deze lokale behandeling de herkenbare uitstralingspijn die een klacht of blessure in stand weet te houden. Bijna altijd is direct of binnen 24 uur na de behandeling een verandering in het voor u bekende pijnpatroon waarneembaar.


Na de behandeling


De behandelde spieren worden warm gehouden met hotpacks, dit is rustgevend en ter verbetering van de doorbloeding, meestal gevolgd met enkele rek- en stretchtechnieken om de spieren in functie te verlengen. Na de behandeling kunnen de spieren die aangeprikt zijn flink gevoelig, stijf of als een 'blauwe plek' aanvoelen. Dit kan een aantal uren aanhouden voor de behandelde regio. Vaak de volgende dag is er al minder napijn. De behandelde spieren zijn meer ontspannen en de focus op de voortdurende pijnklachten neemt geleidelijk af. Met de meegegeven thuisoefeningen zult u merken dat het zelf-herstellend vermogen, de bewegelijkheid, door het lijf aan het werk te zetten, kracht en energie zal geven.


Massage Therapie


Ontstressen Ontlasten Ontspannen


Massage technieken bevorderen doorbloeding, circulatie en het afvoeren van afvalstoffen uit spiervezels met triggerpoints (spierknopen). Technieken bestaan vaak uit diepe strijkingen, knedingen of continue druk. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Deze spierspanning voelt vaak als lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Massagetherapie in combinatie met bindweefseltherapie is een behandelingsmogelijkheid.


Focus op ontstressen, ontlasten, ontspannen als bepaalde levensomstandigheden invloed hebben op lichamelijke klachten waardoor de weerstand zowel fysiek als mentaal afneemt en er ook psychosomatische klachten kunnen ontstaan. De juiste begeleiding in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Samen werken aan een juiste balans tussen werk, ontspanning, jezelf en anderen.


Myofascial Release Therapie


Om de werking van fascie te kunnen begrijpen is alleen de kennis anatomie en fysiologie niet voldoende. Het fasciale systeem oppervlakkig en/of diep kan veel restricties (blokkades) geven in de hele spierketen van ons bewegingsapparaat. De fascie als verbindend orgaan staat direct in verbinding met de huid, spieren, pezen, ligamenten, organen, zenuwen, en botten. En is daarom daarom uiterst belangrijk in de informatievoorziening, de houding en de beweeglijkheid van ons lichaam. Een verstoring kan tal van klachten veroorzaken waardoor bepaalde weefsels kunnen gaan samentrekken en verstrakken. Dat is een natuurlijke reactie van het lichaam. Denk hierbij aan immobiliteit na een enkel- of heuptrauma. Myofasciale therapie in combinatie met stretch- en release technieken, waarbij verlenging van fascia kan leiden tot afname van de (pijn)klachten in het bewegingsapparaat.


FAQ over het ontstaan van triggerpoints


 • overbelasting van spieren (herhaaldelijk uitvoeren van een beweging)
 • als spieren langdurig statisch aangespannen worden
 • als spieren langere tijd onbeweeglijk of inactief zijn 
 • overbelasting van spieren door een verkeerde (werk)houding
 • langdurige stress 
 • spanning brengt het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid
 • plotseling schokken, valpartijen, botsingen, operaties en overige trauma's
 • scheefstand van wervels, beenlengteverschil, scoliose
 • emotie
 • levensstijl (familie, relatie, werk, drink-eetgewoonten)

Zelf Massage Triggerpoints


Om klachten preventief voor te blijven is zelf behandelen van triggerpoints mogelijk. Dit kan met of zonder hulpmiddelen. Ik geef een goede instructie en informeer op welke wijze je dit thuis zelf kunt uitvoeren. Met of zonder gebruik van een triggerpointbal.

Medical Taping Concept


Naast een therapeutische behandeling zoals triggerpoint- dry needling- massage- en/of oefentherapie, kan Medical Taping effectief worden ingezet in de nabehandeling en tegen pijndemping, spierfunctieverbetering, ondersteuning en correcties in spier- en gewrichtsfunctie. Herstelbevordering voor onderstaande blessures;


Fysiotapen


 • nek- schouderklachten
 • tennisarm 
 • golfersarm
 • hielspoor 
 • achillespeesklachten 
 • polsklachten
 • hallux valgus
 • lage rugklachten 
 • SI gewricht 
 • knie
 • hamstrings 
 • bil 
 • enkel- voetklachten
 • hooikoorts


Oefentherapie


Als de analyse van de klachtenproblematiek is vastgelegd in het behandelplan volgt instructie en voorlichting waarbij veel aandacht zal zijn voor het scheppen van voorwaarden, werkend aan het optimaal bewegen, conditie en kracht en aanleren van een goede (werk)houding. Aanbeveling om samen met de therapeut te werken aan de juiste oefeningen;


 • versterkende oefeningen
 • stretchoefeningen 
 • weerstandsoefeningen
 • ademhaling


Herstel training


Na een operatie of (sport) blessure terugkeren om te gaan sporten. Onder begeleiding met verantwoorde trainingsopbouw de kracht, uithoudingsvermogen en snelheid fit raken. Blessure preventief te werk gaan en zonder de herkenning van pijntjes, signalen te negeren. Stap voor stap terugkeren naar het gewenste sportniveau.


Sportmassage


Trainen en begeleiden na uw 'blessure' last van stijve spieren of aanhoudende pijnklachten na het sporten of maken van bepaalde bewegingen. Door voortdurend hoge spanning in spieren kan er meer trekkracht ontstaan op de pezen en het bot. Deze aanhechtingsproblemen kunnen leiden tot achillespeesklachten, hielspoorklachten, de bekende tenniselleboog/golfersarm of een peesonsteking in de schouder. Steeds bij een bepaalde beweging of draaiing die herkenbare pijn? Voorkomen is beter dan genezen luister naar uw lijf en gun uzelf preventief een sportmassage. Maak hiervoor een afspraak en klik hier voor het invullen van een contactformulier. 


Manuele Lymfedrainage


Lymfe drainage wordt toegepast waar het lichaam een overmaat aan afvalstoffen heeft in het weefsel of problemen heeft met de aan- en afvoer van afvalstoffen en vocht. De manuele lymfedrainage is een specifieke milde massagevorm, die gekenmerkt wordt door handgrepen, met zeer lage druk aangebracht, in een constante ritmische beweging uitgevoerd op de huid.


Het doel van deze behandeling is het terugdringen van de ophoping en het normaal functioneren voor zover mogelijk te ondersteunen en te herstellen, waardoor pijn, zwellingen en beperkingen zullen verminderen. Vaak geeft deze behandeling direct een aangename verlichting bij;


 • sportletsels, inversie (verzwikken enkel) overbelasting, gewrichtstrauma
 • operatieve ingrepen na (sport) blessure
 • operatieve ingrepen bij niet-kwaadaardige klachten
 • cosmetische ingrepen
 • lymfeoedeem aangeboren (primair)
 • lymfeoedeem na operaties of bestralingen waarbij lymfklieren- en vaten worden verwijderd en/of beschadigd; oedeemvorming na een borstoperatie altijd in overleg met arts of specialist
 • lipoedeem (stoornis in de aanmaak van vetweefsel)
 • fibromyalgie


Bindweefselmassage 


Bindweefselmassage heeft een sterke impact op vegetatieve systeem en is een reflexzonetherapie. Een mechanische prikkel wordt aan de huid toegediend en stimuleert zenuwuiteinden gelegen in huid en bindweefsel. Bindweefselmassage wordt toegepast bij (hardnekkige) klachten als andere behandelvormen (sportmassage, triggerpoint therapie, Dry Needling niet het juiste resultaat bereikt hebben of niet toepasbaar zijn. Bij deze massagetechniek worden de inwendige organen en/of orgaansystemen (o.a. spieren, gewrichtskapsels en bloedvaten) beïnvloed. Er wordt gekeken of de oorzaak van de klacht(en) in verband staat met stoornissen in het functioneren van bepaalde organen, botten of spieren. Deze stoornissen uiten zich in verklevingen en spanningen in het onderhuidsbindweefsel, welke zichtbaar(intrekkingen in de huid) en voelbaar (verhoogde spanning en verminderde verschuifbaarheid) zijn. De locaties van deze verklevingen en spanningen, staan, via het zenuwstelsel, in verbinding met bepaalde organen, spieren en botten (bindweefelzones). Door massage van deze bindweefselzones wordt het hiermee corresponderende lichaamsdeel beïnvloed. Bindweefselmassage kan in eerste instantie een wat onprettig (scherp) gevoel geven. De behandeling is meestal wel zeer effectief.


Elke behandeling met bindweefselmassage wordt begonnen met een visuele inspectie gevolgd door een segmentaal onderzoek. Hierbij wordt het bindweefsel van de rug in plooien opgeduwd en/of getild. Hieruit kan worden opgemaakt waar zich zones bevinden. Vervolgens wordt door middel van massagegrepen in of van het bindweefsel (er wordt zowel met oppervlakkige als diepe technieken gewerkt) de doorbloeding gestimuleerd en de verschillende structuren losgemaakt. Afvalstoffen worden losgemaakt en de balans in het bindweefsel wordt hersteld. Tussentijds en na afloop zal het rugonderzoek worden herhaald om te controleren of het gewenste effect bereikt is. Na elke behandeling moet er gelijk water gedronken worden en de dagen er na moet ook voldoende gedronken worden.

dé Trigger tot Herstel

Triggerpoint Therapie 

Uniek

bij Hielspoorklachten

BINDWEEFSELMASSAGE

"'RESET''

VAN HET LICHAAM

Maandag
12:00 - 21:00
Dinsdag
09:00 - 18:00
Woensdag
13:30 - 17:30
Donderdag
09:00 - 18:00
Vrijdag
Gesloten
Zaterdag
Gesloten
Zondag
Gesloten

KvK-nummer: 63992752

Parkeergelegenheid op eigen terrein.

De praktijk is bereikbaar met openbaar vervoer.